Bröd

bread
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

När det kommer till surdegsbröd är jag verkligen periodare. Jag har haft perioder när jag nästan bakat dagligen i ett halvår, och sen plötsligt tröttnar jag och så tar det år innan jag börjar igen.

Sommaren 2017 bakade systerdottern med surdeg och jag blev sugen igen. Jag fick adoptera en liten del av hennes surdeg och hemma började jag vårda den ömt. Plötsligt kom lusten anfallande och jag bakade var och varannan dag!

När jag fastnade i surdegsträsket första gången var mycket inspirerat av Paindemartin-Martin. Jag har ett par böcker och nu plockade jag fram dem igen. Snart insåg jag att recept inte riktigt är min grej. Oftast blandar jag ihop lite surdegsgrund med mjöl och vatten och ibland lite jäst på kvällen, följer upp på morgonen med att blanda i en massa mjöl, vatten, kanske några frön och lite olja och framåt eftermiddagen bakar jag ut det. Ena dagen blir brödet sagolikt och som taget ur en reklamfilm, nästa dag en kompakt, platt pannkaka. Slutsats: jag borde antagligen följa recept…

Men en kul grej med bröd färskt bröd är att det får varje måltid att kännas mer komplett. Om en exempelvis serverar soppa i princip gjord på värmda krossade tomater och kryddor, eller kokt och mixad majs med kokosmjölk kan det kännas lite väl trist och enkelt. Med ett nybakt bröd och schysst ost däremot känns det plötsligt som en hel måltid. Bra trick helt enkelt.

Även denna gång har dock brödbakandet blivit periodvis. Tre intensiva månader, följda av tre månader med i princip inget bakande, följt av att jag bakat ett bröd varannan vecka. Vi får väl se hur det blir framöver, men när jag planerat nästa veckas mat var hälften av rätterna soppor så jag tycker att det borde fungera motiverande…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s