Ost- och skinkpaj

En sak som jag lärt mig senaste året är att jag verkligen gillar paj. Det är så enkelt! Jag håller aldrig på och låter degen vila i kylskåp och sånt. Det är bara att mixa ihop lite smör, mjöl och vatten till lagom konsistens, trycka ut någorlunda i formen, och slänga in i ugnen att förgräddas.

I paj kan en ha precis vad som helst. Lite överbliven middag, några ledsna färska grönsaker, pålägg, frysta grönsaker… vad som. Och så äggstanningen, det är nästan samma sak med den. Ett par ägg, och sen lite av de former av grädde, crème fraiche, färskost och ost som råkar finnas. Perfekt för att göra av med rester.

Dagarna efter jul köpte jag för första gången överbliven julskinka. Jag mådde nästan illa av att gå på stormarknaderna och se de enorma mängderna färdigkokt julskinka som slumpades bort för 29 kr/kilot. Stora mängder skänktes till exempelvis Stadsmissionen, men jag är rädd att det ändå finns en hel del som slängdes. Skrämmande, även om den minskade julskinkeförsäljningen i sig är ett positivt tecken på mer hållbart julfirande!

Jag köpte färdigkokt julskinka med tanken att använda ungefär som kassler och som protein i exempelvis grytor och pajer. Det första jag lagade var en ost- och skinkpaj. Receptet är ungefär lika specifikt som jag inledde detta inlägg… Lite deg, några hundra gram tärnad julskinka, lite bitar av ost och ost i äggstanningen och säkert några goda kryddor också.

Svårighetsgrad: Superlätt! Och om en inte orkar exempelvis försteka, riva, hacka eller vad som nu känns jobbigt är det ju bara att bestämma att just den igrediensen sparas till nån annan rätt… 🙂

Betyg vuxna: Jättegott! Jag skickade ut mig själv att köpa en julskinka till dagen efter!

Betyg O: 10 av 10.

Betyg C: Jättegott, men godast var pajdegen.

Matlåda: Bra matlåda som bara blir göttigare av att stå någon dag. Kan bli lite torr, men jag tog med lite crème fraishe med örter till matlådan. Bästa tricket för att få med sås utan att den kladdar är att ta den i någon liten glasburk, typ en burk för currypasta eller kaviar. Smart och hållbart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s