Hur blev det så här då?

Egentligen är det ju lite pinsamt, att det tagit så här många år att komma hit. Vegetariskt, vettigt, nyttigt, enkelt, billigt… Ja, det är ju egentligen det enda rimliga sättet att äta och laga vardagsmat. Och ändå är det först nu… Jag antar att det var en massa olika förutsättningar som råkade komma på plats samtidigt.

Jag är Suzanne, heltidsarbetande, 31-årig, högskoleutbildad småbarnsmamma som generellt tycker att jag är rätt klok och vettig. I hemmet, ett hus strax utanför Göteborg där vi bott i och renoverat ett par år, har vi även fadren (som är det enda sättet jag kan stava det sedan jag såg Göteborgs stadsteater förtjänstfullt slita sönder pjäsen för något år sedan) sonen O på 7 år och <s>den helige anden</s> dottern C på 5 år.

Jag antar att förklarngen till att vardagsmiddagarna oftast bestått av köttfärssås är att jag är lat, jag gillar kött och jag är rätt dålig på att vara ekonomisk. Det har kanske inte varit den bästa kombinationen.

Vissa perioder har vi bestämt oss för att ta oss i kragen. Motiverat med ekonomi, miljö, energi, hälsa… Gjort veckomenyer, storhandlat, och med darrande händer stått i köket och mätt upp linser och bönor. Oftast med riktigt avancerade recept så det plötsligt gått flera timmar och med dyra specialingredienser som gjort att middagen blivit dyr, krånglig och tagit lång tid. Även om det blivit gott har det sällan känts värt det och så har det liksom krackelerat steg för steg…

Jag vet inte hur det kom sig att jag i slutet av sommaren fick inspiration att ta tag i maten. Jag tror att facebookgruppen Economistas är en del i det. Jag tog tag i en massa, följde upp ekonomi, startade nya sparanden, köpte aktier etc. När jag upptäckte hur stor del av våra inkomster som går till transporter började jag googla elcyklar (notera: googla. Just nu har vi inte bara två bilar, sedan fadren fått tjänstebil och vi inte hunnit sälja en har vi till och med tre) och när jag påmindes om hur stor del av våra inkomster som går till mat började jag fundera. Det finns ju inga argument mot. Hälsa, klimat, ekonomi. Allt pekar oss mot vegetariskt.

Och istället för att, som vanligt, börja med det dyra och avancerade tänkte jag tvärtom. Nu testar jag billigt och enkelt. Det måste ju vara vinnande koncept för att hålla uppe energin i detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s